Eftersom vi får många frågor om ROT avdraget, bestämde vi oss att presentera grundläggande information om hur ROT avdraget fungerar. Information på denna sida skall på ingen sätt ersätta informationen som är tillgänglig på Skatteverkets hemsida http://www.skatteverket.se/ 

 

Husarbete/ROT

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete och ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.
För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.
Skattereduktion för husarbeten medges med 30% av arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

 

Hushållsarbete

Hushållsarbete ger rätt till skattereduktion förutsatt att det är sådant arbete som tillhör hushållsarbetets kärnområde om det utförs i en bostad

  • som du bor i eller använder som fritidsbostad
  • eller
  • som dina föräldrar bor i eller använder som fritidsbostad.

Även barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete kan ge rätt till skattereduktion.

 

Vem har rätt till skattereduktion?

För att ha rätt till skattereduktion för husarbete måste du ha

  • varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret
  • fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång, och
  • haft utgifter för husarbete.  

Du som är begränsat skattskyldig i Sverige kan få skattereduktion om du har begärt att få bli beskattad enligt inkomstskattelagen.

Ditt överskott av förvärvsinkomster ska, uteslutande eller så gott som uteslutande, utgöras av överskott av förvärvsinkomster i Sverige.
Du som är begränsat skattskyldig och endast äger en fastighet i Sverige kan inte få skattereduktion för husarbete. Skattereduktion tillgodoräknas även dödsbo för sådant husarbete som har utförts före dödsfallet.

 

Det är alltid rekommenderat att kontakta RSV för att försäkra sig om planerat arbete berättigar

till ROT avdraget, ring Skatteupplysningen 0771-567567


ROT-arbete

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som ROT-arbeten och ger rätt till skattereduktion om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du
• äger och som du bor i eller har som fritidsbostad eller
• äger och som dina föräldrar bor i.

Du får däremot inte skattereduktion för att bygga ett helt nytt hus och inte heller för om- och tillbyggnad av nybyggda hus. Med nybyggt hus avses ett småhus som har värdeår fem år eller yngre.

Nedan följer exempel på vad du kan få respektive inte få skattereduktion för. Observera att listan är inte fullständig och att det endast är arbetskostnaden som ger rätt till skattereduktion!

Sök tjänst genom att klicka på första bokstaven.

 

 

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V Å Ä Ö

 

 

 

Lediga jobb

5

Underleverantörer

7.jpg

Galleri

6.jpg

Kontakt

Kontakta oss för kostnadsfri hembesök.

Mob. 0733 94 44 11

E-mail: acotax@gmail.com

mapa2.png